NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Hírek, információk

Konferencia: Precíziós technológiák - út a fenntartható mezőgazdaság felé

A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben 2015. november 5-én, a hagyományos őszi traktorbeállással egybekötve rendeztük meg a "Precíziós technológiák - út a fenntartható mezőgazdaság felé" című konferenciát. 

 
A konferencián résztvevők nagy száma jelezte a téma aktualitását. Az előadásokból a jelen lévők megismerhették a precíziós mezőgazdaság kutatásainak legfrissebb eredményeit,  a legújabb fejlesztésű eszközöket, de képet kaptak a gyakorlati tapasztalatokból, továbbá kitekintést a jelenleg folyó kutatásokra, a technológia jövőbeli lehetőségeire. 


A konferenciát Dr. Gulyás Zoltán, a NAIK MGI intézetigazgatója nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket.
Ezután Dr. Jenes Barnabás a NAIK főigazgatója mondott köszöntőt.
A Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának részéről Dr. Császár Lajos szakmai főtanácsadó köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.
A konferencia szakmai bevezető előadását Prof. Dr. Neményi Miklós akadémikus, a Nyugat-magyarországi Egyetem professzora tartotta "Precíziós növénytermesztés és a fenntarthatóság" címmel.
A Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon jelenleg folyó kutatásokról Nyéki Anikó PhD hallgató tartott előadást.
 
Orbán Ernő a KITE Zrt. gépkereskedelmi üzletágának marketing menedzsere átfogó előadást tartott  A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere címmel.
A KITE Zrt kínálatában már Magyarországon is elérhető legújabb eszközöket és technológiákat ismertető kiadványok letölthetők itt és itt.
A kávészünet után az AXIÁL Kft. képviseletében  Kocsmárik János, GPS termékmenedzser A precizitás részletei címmel tartott érdekes és hasznos előadást.
Az Axiál előzőekben ismertetett rendszerét évek óta alkalmazó Kalász Kft. képviseletében Smuk György, műszaki koordinátor tartott gazdálkodói beszámolót.
Intézetünk kutatási osztályának precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eredményeiről Dr. Szalay Kornél osztályvezető beszélt a Fajspecifikus gyomtérképezés távlati lehetőségei távérzékelési módszerekkel címmel.
Gyepvegetáció biomassza-becslése multispektrális távérzékeléssel kutatási eredményekről tartott beszámolót Kertész Péter PhD hallgató a Szent István Egyetem, Növénytani és Ökofiziológiai Intézetétől. A kutatásokban közreműködtek Prof. Dr. Nagy Zoltán (MTA-Szent István Egyetem, Növényökológiai Kutatócsoporttól, és Pintér Krisztina SZIE részéről.
 
Az előadásokat Dr. Gulyás Zoltán intézetigazgató szavai zárták, aki megköszönte a hallgatóság figyelmét és az előadók tartalmas prezentációit. Ide kattintva egy rövid kisfilmes összefoglalót láthatnak eseményünkről.

A rendezvény az intézet udvarán folytatódott, ahol sor került a hagyományos őszi Traktorbeállásunkra egy forró tea, vagy egy melengető pálinka kíséretében. A legbátrabbak felülhettek az 1938-ban gyártott HSCS traktorra, amely még mindig működőképes, és tehettek egy  vagy több tiszteletkört a parkolóban.
 

Az esemény zárásaként mindenkit meghívtunk egy ebédre, melyre intézetünk éttermében került sor. 
 

Honlapkészítés: Gigahertz Hungary Kft.